dissabte, 1 de novembre del 2008

Dos dies retinguts a Lukla























Per fi avui hem tingut noves notícies d'en Gerard i l'Estel. Les esperàvem des de dijous que comptàvem que ja haurien arribat a Kathmandú, i això no va ser fins ahir divendres. El vol de Lukla a Kathmandú l'havien de fer el dimecres dia 29 d'octubre, però a causa del mal temps a la zona, els pilots no s'atrevien a sortir. El resultat de tot això ha estat que fins divendres dia 31 en Gerard i l'Estel no han pogut fer el vol de tornada de Lukla a Kathmandú. Avui dissabte hem parlat amb ells i ens han dit que ja són a Kathmandú, ben instal·lats a l'hotel i que procuraran descansar i menjar força per recuperar el pes perdut. Estan bé.

Lukla és un petit poble situat a 2.860 metres d'altura, des d'on la majoria d'escaladors comencen a caminar cap a l'Everest, o el Baruntse. El trànsit aeri té com a origen i destí principal la ciutat de Kathmandú. L'aeroport batejat aquest any amb el nom dels dos primers homes que van trepitjar el cim de l'Everest, Tenzing i Hillary, és considerat com un dels més perillosos del món per les condicions meteorològiques de la zona i per la dificultat a l'hora de fer els aterratges. Només hi arriben helicòpters i petites avionetes tipus "Twin Otter" doncs la pista fa només 600 metres de llargada i té un lleuger pendent per facilitar l'aterratge i l'enlairament.

Precisament, el 8 d'octubre passat un greu accident d'una de les avionetes va fer que divuit persones perdessin la vida i només és salvés el pilot, que creiem ha mort també dies després a l'hospital a Kathmandú. Aquell dia, feia poc que els nostres expedicionaris havien aterrat en aquest aeroport. Curiosament tothom es va assabentar i ningú va dir res.